HTML

Óperenciás Waldorf-Óvoda

Egyesületünk: www.szelloszarnyan.hu Blogunkban a 2012 őszén megújult, egyesületi fenntartású Óperenciás Waldorf-óvoda életéről, mindennapjairól szeretnénk hírt adni az érdeklődőknek. Az óvoda címe: Komárom, Molaj Műszerész u. 2 Tel: 30 2124868 operenciasovoda@gmail.com

Friss topikok

Linkblog

November neves napjai

2011.10.24. 13:36 Egyesületi tagok

Október 22 - November 20.

Ez az időszak a fogyó energiák időszaka, a téli álom és a téli szálláshelyek elfoglalása kezdete, ilyenkor már a nappalok rövidülnek.
Eleme a víz, minősége: hideg nedves  szilárd negatív

A természetes fény hiánya lehangoló hatású az emberi lélekre. A lélek feszültségét mulatozással, tréfával, maszkos alakoskodással oldják advent előtt, névnapokon.

November 1.   - Mindenszentek
November 2.    - Halottak napja
November 11.  - Márton- nap

"gyertek hát gyújtsunk egy kis fényt, mit egykor a nap tüze gyújtott még"
November 19. Erzsébet-nap

"Szent Erzsébet napja, tél elejét szabja."


A Szt Mihály időszak végeztével hamarosan Szent Márton időszakához érkezünk. November 11-én Márton nappal kezdődik ez az időszak és tart 4 héten át, az adventi várakozás kezdetéig
.

November 11-én Szent Mártonra emlékezünk, aki ezen a napon halt meg 397-ben. A korai kereszténység ezt az évfordulót, mint az isteni világban való születés napját (dies Natilis) ünnepelte.

Márton az az ájtatos férfi, aki megosztotta köpenyét egy koldussal. Ő valósította meg az újszövetség igéit:"Amit a legkisebb testvéreim közül eggyel tettetek, velem tettétek.(Máté,25.40)-Ezért lett Márton a keresztény testvéri érzés példája.
Régi szokást elevenítünk fel akkor, amikor a magunk által készített lámpással énekelve sétálunk sötétedés után az utcákon. A lámpa az Égi fényt szimbolizálja, mely itt lent, a Földön is hatni akar a lélek segítségével. Sok helyütt adományozó napként tartják számon.

Az egyre sötétedő világban felvillan mindaz, ami az ember belső fényévé vált és még azzá akar válni. A fény és a lámpást díszítő csillagok, hold, nap azok az Égi erők, melyek az emberi lélek segítségével hatni akarnak a Földön is. A gyermekek számára a szimbólum, mint olyan,  még teljesen valós, érthető "rendszer",  így magáért beszél a lámpás felvonulás.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://operenciasovoda.blog.hu/api/trackback/id/tr193326186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása