HTML

Óperenciás Waldorf-Óvoda

Egyesületünk: www.szelloszarnyan.hu Blogunkban a 2012 őszén megújult, egyesületi fenntartású Óperenciás Waldorf-óvoda életéről, mindennapjairól szeretnénk hírt adni az érdeklődőknek. Az óvoda címe: Komárom, Molaj Műszerész u. 2 Tel: 30 2124868 operenciasovoda@gmail.com

Friss topikok

Linkblog

Bevezetés az euritmiába - Gubó Katalin szakmai előadása

2010.03.14. 23:57 Egyesületi tagok

2010 február 19-én „Bevezetés az euritmiába” címmel gyakorlati bemutatóval egybekötött szakmai elődáson vehettek részt az érdeklődők  a Komáromi Egressy Béni Zeneiskola ennek a célnak megfelelő termében. Az előadást a „Szellő szárnyán” egyesület szervezte meg, amelyet a Komáromi Óperenciás Waldorf-Óvodába járó gyerekek szülei hoztak létre az óvoda támogatása céllal. Az előadást és egyben a gyakorlati bemutatót is Gubó Katalin gyógytestnevelő, diplomás euritmia és táncpedagógus tartotta több mint két órán keresztül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az euritmia (görögül: jó, szép, harmonikus ritmus) előadóművészeti ág, amit a táncterápiában és az oktatásban is felhasználnak, különösen a Waldorf-iskolákban. Bevezetése Rudolf Steiner, az antropozófia megalapítójának nevéhez fűződik, aki már 1908-ban indítványozta egyfajta mozgásművészet gyakorlását.

Az euritmia az egész test mozgásával, a tér és idő világában teszi láthatóvá a hangzó beszédet. Ha az ember az egész testével beszél és énekel, a szó, a zene újra tetté, teremtő erővé válik.

Látható beszéd, látható ének. Mit jelent ez? Látható beszéd: az emberi mozgás által láthatóvá vált beszéd. Mi a beszéd? Gondoljunk arra, hogy 30-40 hangzóval képesek vagyunk a világ összes dolgait megnevezni és feltárni. „Menny betűi, csillagok” — mondja Weöres Sándor. Tudjuk-e a világ betűit olvasni? Hol van a beszéd eredeti ereje? — amire János evangelista utal, amikor azt mondja: „Kezdetben vala az Ige és minden Ő általa lett.” Felszabadítjuk-e a beszédben rejlő csodálatos erőket, vagy hagyjuk elsorvadva halott jelrendszerré válni? A gondolat még az időtlenségben él, ha kimondjuk, az időben hangzik. A beszédben, énekben a kiáramló levegőt a hangképző szervek mozgásaival formáljuk meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az euritmia megpróbálja, ehhez a plasztikus részhez kapcsolódva, mozgásban vizuálisan is megjeleníteni a levegőáram létesülő ritmikus mozgásait. Innen az elnevezés is: szép, jó ritmus. A versek és zenedarabok így egyidőben hangzó és vizuális élményként jelennek meg előttünk. Az euritmia az egész test mozgásával, a tér és idő világában teszi láthatóvá a hangzó beszédet. Ha az ember az egész testével beszél és énekel, a szó, a zene újra tetté, teremtő erővé válik.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Az euritmia lélekkel teli testi kifejezésformát öltő belső mozdulat.”

Sokoldalú hatását bizonyították, többek között:

  • Élettani hatásként javítja az izomtónus-szabályozást, élénkíti az anyagcsere-folyamatokat,
  • A beszédhez, olvasás-előkészítéshez kapcsolódó készségeket fejleszti, többek közt kialakítja, fejleszti az utánzókészséget, segíti a testséma kialakulását, fejleszti a térbeli tájékozódást, javítja a mozgáskoordinációt, segít a harmonikus mozgás- és beszédritmus kialakításában, kialakítja a beszédfigyelmet, segít a szókincs megtartásában, mobilizálásában,
  • Lelki hatásaként a test átjárhatóvá válik a lélek számára, megteremtődik a kettő egyensúlya, fejleszti az egymásra való odafigyelést, elősegíti az én erősödését, az önkontroll kialakulását,
  • Kognitív funkciók hatásaként fejleszti a figyelem tartósságát, fejleszti a vizuális és a verbális emlékezőkészséget, elősegíti az összefüggések felismerését, szerepet játszik a gondolatritmusok kialakulásában. 

Az elődás kezdetén a megfelelőnek tűnő terem a gyakorlati bemutatóra kicsi lett, amit a résztvevők két csoportra osztásával megoldottuk és kipróbálhattuk az euritmia gyakorlatait, amelyek vidám mosolyt és nevetést csaltak az addig komorabb, érdeklődő arcokra. Mindenki valamennyit megértett és hazavitt az euritmiából. Az előadás végeztével nagy volt az érdeklődés további bemutatók után. 

  Reméljük hamarosan ismét Komáromba látogat közénk Gubó Katalin, aki egy újabb euritmia „kóstolót“ nyújt majd nekünk. És kik voltak a résztvevők? Leginkább óvónők, szülők, gyógypedagógusok, testnevelőtanítók, pedagógusok. Szeretettel várjuk őket legközelebb is.

Alább megtekinthető egy kisfilm is az eseményről:

https://www.youtube.com/watch_popup?v=ay38WwZb3H0

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://operenciasovoda.blog.hu/api/trackback/id/tr401840114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása