HTML

Óperenciás Waldorf-Óvoda

Egyesületünk: www.szelloszarnyan.hu Blogunkban a 2012 őszén megújult, egyesületi fenntartású Óperenciás Waldorf-óvoda életéről, mindennapjairól szeretnénk hírt adni az érdeklődőknek. Az óvoda címe: Komárom, Molaj Műszerész u. 2 Tel: 30 2124868 operenciasovoda@gmail.com

Friss topikok

Linkblog

Hírlevél - 2008. november 2.

2008.11.02. 21:58 Egyesületi tagok

Kedves Szülők!


A Szt Mihály időszak végeztével hamarosan, Szt. Márton időszakához érkezünk. Nov.11-én Márton nappal kezdődik ez az időszak és tart 4 héten át, az adventi várakozás kezdetéig. A napok már nagyon rövidek. Régi szokás szerint a gyerekek a maguk által készített lámpásokkal énekelve sétáltak az utcán.
Az egyre sötétedő világban felvillan mindaz, ami az ember belső fényévé vált és még azzá akar válni. A fény és a lámpást díszítő csillagok, hold, nap azok az Égi erők, melyek az emberi lélek segítségével hatni akarnak a Földön is. A gyermekek számára a szimbólum, mint olyan,  még teljesen valós, érthető "rendszer",  így magáért beszél a lámpás felvonulás.
Szt.Márton .(i.sz. 316-397) egyébként az a keresztény férfi volt, aki megosztotta köpenyét egy koldussal. Ebben az időszakban a Márton-érzést gyakorolhatjuk. Mindenhol élnek idős, magányos, beteg emberek, akinek egy jó szó, egy köszöntés fényt, melegséget hozna szürke életébe. Az óvodai ünnep alkalmával a gyermekekkel oly módon tudatosítható ez az érzés, hogy az együtt elkészített márton-kenyereket meg kell osztaniuk egymással. Segíthetünk Nekik az átélésben úgy is, ha az időszaknak megfelelő mesét meséljük napokon át (hogy miért napokon át, arról majd a következő hírlevélben bővebben lesz szó). Ezek a mesék: Grimm: Csillagtallérok, illetve minden olyan mese, melyben jó szívvel adakozik, segít a főhős a rászorulón.
Az új időszak új kézműves foglalkozást jelent, és új körjáték lesz jelen a játszókörben. A mese nem változik, mert igyekeztem úgy megírni, hogy mindkét (Szt.Mihály, Szt.Márton) időszakot lefedje.
A kézműves foglalkozáson akvarellfestés lesz, mely munkákból a következő alkalommal elkészítjük a gyerekek lámpásait. Ehhez majd szükség lesz kerek sajtos dobozokra, ollóra, ragasztóra, hurkapálcára és drótra. (Aki tud, hozzon!).
Természetesen a lámpásokkal fel is vonulunk nov. 11-én kedden sötétedés után.   Helyszín a Jókai Gimnázium melletti liget.
Gyülekező a liget Táncsics utca felőli oldalon 17 órakor a gimnáziumnál!
 

Szólj hozzá!

Címkék: hírlevél márton nap

A bejegyzés trackback címe:

https://operenciasovoda.blog.hu/api/trackback/id/tr79746397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása